Най-успешен инфраструктурен проект 2007 - 2017

Най-успешен инфраструктурен проект на десетилетието - Софийското метро

Инвеститор:

Столична община, Метрополитен ЕАД

Строителен надзор:

ДЗЗД "ЕН-АР Рубикон"; Консорциум МИК; БИАС-М ЕООД

Проектант:

Рикат ООД, Биас-М ЕООД, проф. Божидар Божилов, арх. Ирена Дерлипанска, арх. Красен Андреев, арх. Красен Косев, Арх. Радомир Серафимов, арх. Фарид и Елена Пактиавал

Адрес:

София

Изпълнител:

Джи Пи Груп АД, Трейс Груп Холд АД, Доуш иншаат ве тиджарет, Геострой АД, Евро алианс Инженернг АД, Станилов ЕООД

Принтирай

  • Ексклузивен партньор
  • Със съдействието на

Информация

Софийското метро е първото и единствено метро в България. Въведено е в експлоатация на 28 януари 1998 г. Към момента има обща дължина 40 км с 35 метростанции. Метрото е обявено за национален обект, което означава, че неговото строителство се финансира както от общинския, така и от националния бюджет, а също и от европейски фондове.

27 август 2008 г. 
Подписани са договорите за строеж на втория метродиаметър.

2 декември 2008 г.
Обединение Метро Младост и Метрополитен ЕАД подписват договор за изпълнение на обект – разширение на софийското метро чрез изграждане на отсечката между Младост 1 и бул. Царигардско шосе, заедно със строеж на подземен паркинг.

14 декември 2008 г.
Кметът на София Бойко Борисов прави символична първа копка на участък от софийското метро . От метростанцията, разположена под пътното платно на бул. „Мария Луиза”, на кръстовището на бул. „Мария Луиза” и ул. „Ген. Столетов” в кв. „Банишора”, започва строителството на включения в ОП ”Транспорт” проект за разширение на метрото в София, участък „Пътен възел Надежда - Централна ж.п. гара - пл. "Св. Неделя"- НДК- бул. "Черни връх".

8 май 2009 г. 
Въведен в експлоатация е нов радиус от Първи метродиаметър. В експлоатация влизат метростанциите: „Стадион „Васил Левски“, „Жолио Кюри“, „Г. М. Димитров“, „Мусагеница“ и „Младост 1“. 

7 септември 2009 г.
Двата радиуса са съединени.

08 септември 2009 г.
На официална церемония, в присъствието на японския посланик, е открита метростанция „СУ „Св. Климент Охридски“.

25 април 2012 г.
На официална церемония, в присъствието на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, са открити метростанциите „Цариградско шосе“ и „Младост 3“.

31 август 2012 г.
На официална церемония, в присъствието на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, е пуснат в експлоатация втори метродиаметър.

2 април 2015 г. 
На официална церемония, в присъствието на премиера Бойко Борисов, кмета на София Йорданка Фандъкова и министри, е открит северният лъч на „Първи метродиаметър“ с 4 нови метростанции: „Дружба“, „Искърско шосе“, „Софийска Света гора“ и „Летище София“.

8 май 2015 г. 
На официална церемония, в присъствието на вицепрезидента на ЕК Кристалина Георгиева, президента Росен Плевнелиев, министър-председателя Бойко Борисов, кмета на София Йорданка Фандъкова, е открит южният лъч на „Първи метродиаметър“ с 3 метростанции: „Александър Малинов“, „Академик Александър Теодоров – Балан“ и „Бизнес парк София“.

20 юли 2016 г.
Въведена в експлоатация метростанция „Витоша“.