Интелигентни Транспортни Системи и Географски Информационни Системи

Изграждане на система за автоматизирано събиране и анализ на данни за пътния трафик по автомагистрали, І-ви и II-ри клас пътища на територията на Република България

Инвеститор:

Агенция „Пътна инфраструктура“

Строителен надзор:

n/a

Проектант:

"Контракс Инфра"

Адрес:

209 локации на магистрали и пътища I-ви и II-ри клас

Изпълнител:

"Контракс Инфра"

Принтирай

  • Ексклузивен партньор
  • Със съдействието на

Информация

Бюджет на проекта: 7 486 325 лв.
Финансиращи органи: ЕС - ОП "Транспорт" 2007-2013
Старт на проекта: 29.01.2015
Край на проекта: 29.11.2015

С помощта на този проект, който е един от трите проекта за изграждане на система за преброяване на трафика, се извършва автоматизирано преброяване в 200 точки. Допълнително се осъществява автоматизирано наблюдение на метеорологичните условия на пътя в 9 точки.

След изграждането на цялата система в България се следи автоматизирано за трафика в 320 точки и се измерва метеорологичното състояние на пътя в 9 точки.

Във всяка точка за измерване на трафика се получава информация за идентификационния номер на точката, точното време на преминаване на превозното средство, посоката на движение, лентата на движение, скоростта, типа и регистрационния му номер.

Във всяка точка за наблюдение на метеорологичното състояние на пътя се следи за температура и влажност на въздуха, скорост и посока на вятъра, тип и количество на валежите, видимост на атмосферата, температура и влажност на пътната настилка.

Всички данни от всички точки за преброяване на трафика и следене на метеорологичното състояние се събират в реално време чрез GPRS комуникация на мобилен оператор в сървърния център на АПИ. Там те се обработват и се визуализират пред операторите и диспечерите на АПИ върху географска карта, с което се подпомага изпълнението на техните ежедневни задачи.